Økoblogg

Brenneslesuppe

En av naturens glemte skatter

Brennesle er en av de mest næringsrike bladgrønnsakene naturen har å by på.

Vitamin A, vitamin C, jern, folat og kalsium er bare noen av mikronæringsstoffene nesleplanten er rik på, og urten har i århundrer blitt brukt både i matlaging og som legemiddel. Tradisjonelt sett har brennesle blitt brukt som diuretika, mot leddgikt, infeksjoner og nyrelidelser. I nyere tid har planten blitt satt i sammenheng med blant annet kreftforebygging, forbedret blodsukkerkontroll hos diabetikere og kardiovaskulær helse.

Prostatakreft
Brenneslebladet kan ha kreftforebyggende egenskaper. En studie gjennomført på 620 pasienter med diagnostisert godartet prostataforstørrelse fant en betydelig reduksjon i størrelsen på prostata etter seks måneders inntak av brennesleekstrakt.

Diabetes
Studier har også sett på sammenhengen mellom blodsukkerregulering hos diabetikere og brennesleekstrakt. Normal produksjon av insulin i kroppen er viktig for god regulering av blodsukkeret. Denne produksjonen skjer i bukspyttkjertelen. I en studie utført på rotter med diabetes ble det observert en betydelig forbedret funksjon i bukspyttkjertelen etter åtte ukers behandling med brennesleekstrakt.

Kardiovaskulær helse
Nesleplanten har igjennom studier gjennomført på dyr vist seg å ha en blodtrykkssenkende effekt. I en studie ble det registrert en betydelig reduksjon i blodtrykket hos rottene som inntok brennesleekstrakt.

Bruksområder
Brennesle har flere bruksområder. Hele brennesleplanten, både stilk og blader, kan brukes i matlaging. Urten egner seg svært godt i supper, som tilbehør, saft eller pesto. Sørg for å enten kok eller tørk planten før den inntas, så de små hårene, som dekker store deler av bladene, mister sin brennende effekt. Planten er også ypperlig å bruke som økologisk gjødsel. La planten ligge i vann i ca to uker og bruk deretter brenneslevannet som gjødsel.

Nytteverdien av nesleplanten er stor. Dessuten er urten gratis og tilgangen nærmest ubegrenset.

Skrevet av Inge Lindseth, klinisk ernæringsfysiolog, for Matmerk.

Har du erfaring med bruk av brennesle?

Om Økonorge

Økonorge er en oversikt over Norges tilbud av økologiske varer.  Alle som satser økologisk kan ha en oppføring i Økonorge. Her kan man gjøre oppføringen mer synlig med bilder, beskrivelse, logo, linker til nettside - sosiale medier osv.

Bli med og gjør økologisk tilgjengelig!

Kontaktinformasjon

Økonorge
Gallebergveien 165
3073 Sande i Vestfold

Tlf: 412 41 600
E-post: gard@okonorge.no 

 

> Bruk av informasjonskapsler (Cookies)

Økokalender Mini